Тижневий огляд валютного ринку (07.05.2010-11.06.2010)

Статус
Закрыто для дальнейших ответов.

cabik

Прохожий
На минулому тижні гривня потроху почала повертати раніше втрачені позиції. Так, якщо на початку тижня курс національної валюти по відношенню до долара складав 7.9374, то наприкінці тижня він до 7.0249. Офіційний курс також зменшився з 7.9213 гривень за один долар США до 7.9169.

Офіційний курс євро за тиждень також зменшився з 9.5531 гривень за один євро до 9.5359. Готівковий курс, навпаки, помітно зріс. Якщо у понеділок він складав 9.4337, то наприкінці тижня - 9.5196.

Головною подією тижня стало те, що Національний банк України (НБУ) знизив облікову ставку. Так, НБУ з 8 червня знизив облікову з 10,25% до 9,5% річних, а наступного дня скоротив ставки рефінансування: ломбардну - на 1 відсотковий пункт (в.п.), до 10,5% річних, бланкову - на 0,75 в.п., до 12,5% річних.

НБУ скоротив облікову ставку у зв’язку з поліпшенням макроекономічної ситуації у січні-травні 2010 року з метою сприяння закріпленню позитивних тенденцій на грошово-кредитному ринку та створення стимулів для покращення ситуації в реальному секторі економіки.

Керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький вражає, що в результаті найбільш масштабного за останній час зниження Національним банком реальної вартості грошей банки зможуть не тільки скоротити ставки кредитування, але й будуть вимушені піти на скорочення ставок депозитів.

На думку Литвицького, така політика несе в собі ризики підвищення інфляції та збільшення імпорту, але «безкоштовний сир буває тільки в мишоловці».

Міся Міжнародного валютного фонду (МВФ) розпочне роботу в Україні 21 червня.

9 червня у Києві відбулися зустрічі групи експертів МВФ з президентом Януковичем, прем’єр-міністром Азаровим та іншими посадовими особами. У центрі дискусій були питання фіскальної політики, яку необхідно запроваджувати для досягнення планових фіскальних показників на 2010 рік, та стабільного забезпечення тенденції до скорочення боргу, а також структурних реформ, які, зокрема, стосуються фінансового та енергетичного сектору, необхідних для спрямування України шляхом стабільності та економічного зростання.

В МВФ занепокоєні швидким зростанням зовнішнього боргу України, відзначив заступник директора Європейського департаменту МВФ Пол Томсен. Також Томсен відзначив, що зовнішній борг України зараз складає 40% ВВП, що може негативно вплинути на економічні процеси в країні.

Віце-прем’єр Сергій Тігіпко впевнений, що Україна завершить перемовини з продовження співробітництва з МВФ до початку осені.

Також Тігіпко виключає можливість використання емісії гривні для покриття дефіциту бюджету. Разом з тим віце-прем’єр повідомив, що фінансування дефіциту бюджету потребує додаткових ресурсів. Серед таких ресурсів він назвав кошти Міжнародного валютного фонду.

На цьому тижні долар навряд чи залишить діапазон 7.91-7.93. Євро продовжить поступове зростання, відображаючи ситуацію на міжнародному ринку. Цього тижня єдина валюта буде знаходитись у межах діапазону 9.5-9.7.

Куренна Оксана, TeleTRADE
 

Юлия

Главный редактор
Вы немного ошиблись разделом, перенесла вас сюда. И просьба, когда постите сообщение, заходите под украинским языком, тогда для русских читателей форум сам переведет сообщение, а украинцы увидят его в первоначальном виде и всем будет удобно.
 
Статус
Закрыто для дальнейших ответов.
Верх